Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 26.06.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: R.D.
Titlul articolului: PCM, încurajat de exemplul Groenlandei pentru a obţine autonomia Transilvaniei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/pcm-incurajat-de-exemplul-groenlandei-pentru-a-obtine-autonomia-transilvaniei-4598233


Partidul Civic Maghiar (PCM) a salutat, printr-un comunicat, autonomia extinsă a insulei Groenlanda, considerând că aceasta creează un precedent. „În Groenlanda controlul asupra poliţiei şi instanţelor judecătoreşti a fost preluat, începând de duminică, de Guvernul local, iar limba groenlandezilor va fi recunoscută, de acum, ca şi limbă oficială. În ceea ce priveşte politica externă şi apărarea naţională, în continuare va decide Danemarca, deoarece insula nu dispune de armată proprie. Din punct de vedere financiar, Groenlanda va depinde, în continuare de Danemarca”, se arată în comunicatul PCM.

Liderul formaţiunii maghiare, Szasz Jeno, a adeclarat că „aceste ţări, membre ale Uniunii Europene, sunt demne de a fi luate în seamă, ar putea fi urmate şi de România, acum că facem şi noi parte din Uniune”. Szasz a ţinut să menţioneze că autonomia extinsă acordată de Danemarca insulei Groenlanda, exemplele pozitive europene, Tirolul de Sud, Alandia, insulele Feroe, precum şi regionalismul asimetric spaniol, îi dă încredere că efortul partidului său pentru obţinerea autonomiei Transilvaniei va fi încununată, mai devreme sau mai târziu, cu succes. Groenlanda, care a celebrat duminică noul său statut de autonomie extinsă, obţinut în urma unui referendum, aspiră la independenţa de regatul Danemarcei. Analiştii se întreabă, însă, dacă un astfel de stat din Arctica, populat cu 57.000 de locuitori care trăiesc pe o suprafaţă de 2,2 milioane de kilometri pătraţi, va fi viabil. (R.D.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.